Het kalenderklokje

Dit kalenderklokje heeft twee voorouders. De ene is een "analoog" PC-kalendertje (uit 1999) dat een eeuwigdurende Gregoriaanse kalender weergeeft in de vorm van een wijzerplaat met een dag- en een maandwijzer.

De andere voorouder is een nieuwjaarswens voor het jaar 2000, die bestond uit een lange strook papier met daarop zes kalenders onder elkaar: de Gregoriaanse, Juliaanse, Joodse, Islamitische en de twee Maya-kalenders. Elke kalender stond op een eigen "spoor", zodat de relatie tussen de kalenders goed zichtbaar was. Achterop stond een korte verhandeling over de verschillende kalenders.

De "nul"-versie van dit kalenderprogramma dateert uit 2001, en bevatte de Gregoriaanse, Juliaanse en Islamitische kalenders. Deze vorm is nog steeds een wijzerplaat, met toevoeging onder andere het weeknummer en de maanstand. In het "help"-bestand is naast de eeuwige gebruikshandleiding onder andere het kalenderboekje opgenomen.

Sindsdien zijn er veel kalenders bijgekomen, en heb ik het programma gedeeltelijk herschreven. Ook de "help" heb ik herzien en uitgebreid met informatie over de toegevoegde kalenders.

Voor wie wil weten hoe het eruit ziet zijn hier een paar "screenshots" en wat extra informatie.

... en wie het kalenderklokje zelf wil uitproberen kan het downloaden.

Dank

Zonder de hulp van anderen was dit malle project nooit zo groot gegroeid:

Mijn vriendin Corrie van Os, die veel geduld heeft gehad (al vindt ze dat zelf niet) en bereid was mijn teksten proef te lezen.

Jan Hogendijk van het Mathematisch Instituut van de Universiteit van Utrecht, die mij heeft voorzien van informatie over de prachtige, maar ingewikkelde Joodse kalender.

Mijn collega Martin Damhuis, die er altijd weer schik in had als ik met een nieuwe versie aan kwam zetten.